Katinka Polderman
Polderman tiert welig
Cabaret
 • Beschrijving

  Al ruim tien jaar geldt droogkloot Polderman als één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse theaters. Maar niet in Hendrik-Ido-Ambacht! Ze speelde hier al haar vier voorstellingen vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, doortimmerde liedjes en hilarische oneliners. Ook is ze steeds vaker op televisie te zien. Zo schuift ze af en toe aan de tafel van ‘DWDD’ om een op maat gemaakt fijnzinnig lied op de actualiteit te zingen.

  Verwacht geen korte hilarische scènes die je bij de keel grijpen, geen tragische typetjes die schuren of een energieke spraakwaterval. Polderman zet een ontzettend vernieuwend cabaretspektakel neer voor jong en oud. Veel liedjes, in de traditie van Joop Visser, Jeroen van Merwijk en Brigitte Kaandorp, afgewisseld met droge commentaren waarin de grappen achteloos de zaal in geslingerd worden. En nu tiert ze welig voort. Niet met stemverheffingen en schreeuwerij, maar met krulletters, goed gerijmde liedjes en vakkundig afgewogen woorden. Want áls Polderman tiert, dan tiert ze welig.

  In de pers:
  Parool (****)::
  “Hoe lacherig ze soms ook doet over het materiaal (‘dit nummer viel bij de vorige voorstelling af’), het grootste deel is van hoog niveau. De vluchtelingencrisis is al veelvuldig bezongen, maar nog nooit zo geestig als hier door Polderman. In een onvervalst zigeunerlied drukt ze mogelijke nieuwe Nederlanders op het hart dat wij ok zo onze sores hebben. Het is engagement met een kwinkslag, maatschappijkritiek met het vingertje omlaag.”

  NRC (***):
  “De Kaandorpsiaanse air van opgewekte chaos waarmee Polderman deze kolderieke showconstructie uitvoert, geeft de liedjes de kans om te schitteren.
  Die liedjes staan centraal en Polderman prijst hun grote variatie in onderwerp aan: van moederschap tot jihadisme. (…)
  De 35-jarige heeft bewezen tot de besten in het liedjesvak te horen en ze schreef dan ook weer lenig verwoorde songs.“

  Telegraaf (****)
  “Katinka beschikt nog altijd over de haar zo kenmerkende onderkoelde humor. Haar liedjes blijven haar sterkste troef. Polderman tiert welig is een prettig allegaartje geworden, waar het fijn toeven is. Katinka Polderman is ook mét kind nog steeds erg leuk.”

  Theaterkrant (****)
  “Het is een optelsom: haar lijzig Zeeuwse tongval, haar presentatie uit de losse pols, de oubollige vorm van het bingo-avondje, de ietwat lompe kledingkeus, het grofbesnaarde, de terloopse gortdroge humor en zelfspot en puik geschreven liedteksten. (…)
  Haar teksten zitten altijd geheid goed in elkaar. Vol originele gedachtes, vuile grappen, spot en grappige schaamteloosheid.
  Het is Polderman ten voeten uit: met een pesterig lachje en laarzen vol Zeeuwse zuigende klei over je schoongeboende keukenvloer banjeren.”

  AD:
  “Het is weer een échte Katinka Polderman; gortdroge geestigheid, chaos, ongemak en juweeltjes van liedjes maken haar vijfde one-woman-show tot een heerlijke theaterbelevenis, waarin de Zeeuwse puffend, hijgend, steunend, maar altijd vol goede moed en stuiterend optimisme de hindernisbaan neemt die leven heet. “

  Website: http://www.poldermanie.nl
  Facebook:
  Twitter: http://twitter.com/